HOCD ו- ROCD הנם שני סוגים של OCD שפחות מוכרים לציבור הרחב, אך נפוצים לא פחות מסוגים אחרים של OCD. הראשון שבהם, HOCD, כולל מחשבות טורדניות לגבי נטיות הומוסקסואליות. השני, ROCD, כולל מחשבות טורדניות לגבי מערכת היחסים הזוגית.
HOCD
HOCD או OCD הומוסקסואלי, הוא סוג של OCD המתבטא במחשבות טורדניות לגבי הנטייה המינית. אם אתה גבר, אתה יכול להיות מוטרד מהמחשבה שאולי אתה הומוסקסואל, למרות שברור לך לחלוטין שאינך כזה, ואולי אפילו יש לך קשר זוגי עם אישה. אם את אישה, את עלולה לחשוש מכך שאת נמשכת לנשים.
מדוע HOCD הנו מחשבה טורדנית, ולא נטייה מינית אמיתית?
HOCD נחשב לסוג של מחשבה טורדנית, משום שאין מדובר במשיכה מינית של ממש, אלא מהפחד להימשך מינית לבן אותו מין. אפשר לומר, שברור לך שאין לך נטיות הומוסקסואליות, אבל ל- OCD זה בכלל לא ברור. ה- OCD גורם לך לחשוב שאולי יש לך כאלה. מאחר שמחשבות טורדניות נראות לפעמים אמיתיות מאוד, ה- HOCD גורם לך לבלבול ולספק לגבי הנטיה המינית שלך.
מהם "טקסים" הקשורים ב- HOCD?
בכל סוג של OCD קיימות פעולות כפייתיות, שמטרתן למנוע ממך לחשוב את המחשבה הטורדנית. לעתים, הפעולות האלה אינן נראות לעין, למשל כשמדובר בניסיון להתעלם מהמחשבה או להוציאה בכוח מהראש. עדיין, כל הניסיונות להימנע מהמחשבה נחשבים לטקסים. כשמדובר ב- HOCD, הסובלים ממנו בדרך כלל מנסים להוכיח לעצמם שאינם הומוסקסואלים. ייתכן שקיימות אצלך בדיקות חוזרות ונשנות לגבי הגברים והנשים שבסביבתך- בדיקה מי מושך אותך יותר (הגברים או הנשים), בדיקה האם מראה של גבר מושך "עושה לך את זה", האם קרבה פיזית לגבר (או לאשה) גורמת לך לעוררות מינית וכדומה. בנוסף, ייתכן שקיים אצלך ניסיון להימנע מקרבה לבני אותו מין, לדוגמא: אם גבר מתיישב קרוב אליך, אתה מרחיק ממנו את הכיסא שלך. ייתכן אפילו שקיימת אצלך הימנעות מצפייה בסדרות או בסרטים שבהן יש תכנים הומוסקסואליים, או אפילו דיבור על הנושא.
איך מטפלים ב- HOCD?
כמו בכל סוג אחר של OCD, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) ב- HOCD עוסק בחשיפה לנושא ולמחשבות הטורדניות שלך. בנוסף, אם קיימות אצלך הימנעויות, הטיפול מחסל את ההימנעויות הללו. במהלך הטיפול ב- HOCD, עליך לצפות בסדרות ובסרטים בעלי תוכן הומוסקסואלי, להתקרב בכוונה לבני אותו מין, ולהציף את עצמך במחשבות וב"תסריטים שליליים" לגבי הנטיות המיניות שלך. מטרת הטכניקות הללו היא "להפחיד את הפחד", כלומר להציף את המוח בחרדה באופן מכוון, כדי שבסופו של דבר החרדה תעבור מעצמה והמוח "ישתעמם" מן המחשבה הטורדנית. לחצו על הקישור לקבלת הסבר מורחב לגבי טיפול במחשבות טורדניות.
ROCD
ROCD או OCD של מערכות יחסים, הוא סוג של OCD המתבטא במחשבות טורדניות לגבי מערכת היחסים. המחשבות שלך עלולות להיות: "אולי אין בי אהבה אמיתי כלפי בן/ בת הזוג", "אולי לא כיף לי איתו", "אולי הקשר הזה לא באמת צריך להתקיים", וכדומה. באופן הגיוני, ברור לך שאינך רוצה באמת להיפרד מבן הזוג, שקיימת אהבה ביניכם וכי הקשר טוב. עם זאת, המחשבה הטורדנית יכולה לגרום לך לפקפק שוב ושוב באיכות הקשר ביניכם ובהנאה עם בן הזוג, ומעלה שוב ושוב את השאלה האם הוא האדם המתאים לך.
איך אפשר לדעת שמדובר במחשבה טורדנית?
כאשר הקשר הוא באמת טוב ואיכותי, ואין שום סיבה הגיונית להטיל בו ספק או לפקפק באמיתות הרגשות. הספק נובע מהרצון להיות "בטוחים לגמרי" שבן הזוג הוא "האדם הנכון", שההנאה מהקשר היא מקסימלית ולא יכולה בשום אופן להיות גדולה יותר עם אדם אחר, ולעתים אף יותר מכך: קיים צורך לוודא שהדברים יהיו כך תמיד.
מהם ה"טקסים" הקשורים ב- ROCD?
הטקסים הקשורים ב- ROCD הם בעיקר טקסים מחשבתיים: ניסיון לבדוק שוב ושוב עם עצמך- האם קיים בך רגש אהבה, ומהו עוצמתו של הרגש הזה: האם הוא חזק היום כפי שהיה אתמול או שלשום? (אם התחושה היא שלא, עלולה להתעורר חרדה) בנוסף, ייתכן שקיימת אצלך בדיקה של רמת ההנאה עם בן הזוג, בכל פעם שאתם נמצאים יחד. כלומר, ייתכן שקיימות אצלך שאלות כמו: עד כמה כיף לי איתו? האם כיף היום כמו שהיה אתמול? האם מספיק מעניין לנו ביחד? האם אנחנו מדברים מספיק? צוחקים מספיק" תומכים מספיק האחד בשני? ועוד.
איך מטפלים ב- ROCD?
כמו בכל טיפול קוגניטיבי התנהגותי ב- OCD, המטופל נחשף למחשבות המפחידות שלו ול"תסריט הכי גרוע" שלו, שבו הוא חי כל חייו עם אדם שאינו אוהב, לא נהנה איתו וממשיך לחיות איתו ללא שמחה וללא הנאה. בנוסף לכך, קיים חלק קוגניטיבי לטיפול, שבו המטופל לומד למתן את הפרפקצוניזם שלו ואת ציפיותיו, שלעתים הן אינן מציאותיות או מוגזמות, מקשר זוגי. המחשבות ההגיוניות החלופיות יכולות לכלול משפטים כמו: "קשר זוגי לא חייב להיות מושלם על מנת שהוא יהיה טוב", "לא תמיד נהנים באותה מידה בכל יום", וכמובן "אין דרך לוודא שהמצב תמיד יהיה מצוין בינינו, ואין ברירה אלא לקבל את אי הוודאות. קבלה זו תאפשר לי "לזרום" עם הקשר ולהתפתח איתו".