ארוחות החג הן מפגש משפחתי רב משתתפים, שיכול להיות נחמד ומהנה, אך גם מעיק. לרבים מאיתנו יש בני משפחה מסוימים ש"עולים לנו על העצבים", וכאשר הם מעוררים בנו כעס, ארוחת החג יכולה להפוך לסיוט של ממש. אצל חלק מאיתנו יכולים לצוץ מריבות וויכוחים סביב שולחן החג. חלק מאיתנו יעדיף דווקא לשמור את הכעסים בבטן, ולא לומר דבר, וכתוצאה מכך "להתבשל" בתוך הכעסים האלה. החדשות הטובות הן, שיש דרכים פשוטות להתמודד עם הכעס. לכבוד הפסח, החלטתי לתת לכם חמישה טיפים שימושיים שיעזרו לכם להתמודד עם מצבים של כעס סביב שולחן החג, כדי שהלילה הזה לא יהיה כולו מרור:
1.) היו מודעים למצב. הגיעו לארוחת החג מתוך מודעות לכך שבני משפחה מסוימים עלולים לומר או לעשות דברים שיכעיסו אתכם. החליטו מראש שאינכם רוצים לריב איתם, ונסו ליישם את הטיפים הבאים כדי להימנע מכך. אם הנטייה שלכם היא דווקא לשמור בבטן, היו ערים לכעסים שעשויים להתעורר בכם, והשתמשו בטיפים המתאימים כדי לא לתת לכעס להרוס לכם את הערב.
2.) קחו הפסקה. כאשר בן משפחה אומר משהו מעליב או מעצבן במיוחד, אתם יכולים לפרוש למספר דקות לחדר אחר. בזמן שתהיו שם, אתם יכולים לעשות דברים שירגיעו אתכם (לנשום, לשחק בסלולרי, לשתות מים, לעשן סיגריה וכו'), ולנסות לחשוב כיצד הייתם רוצים לענות לו (ורצוי מאוד בצורה לא מעליבה ולא פוגעת). אחרי שתחזרו לשולחן, נסו לענות כפי שתכננתם. השיטה הזו יכולה לעזור למנוע "פיצוצים" מיותרים.
3.) "זה לא שווה את זה". הזכירו לעצמכם שכל תגובה של בן משפחה, מעליבה ומכעיסה ככל שתהיה, אינה שווה את הכעס שלכם באותו הרגע. זכרו, שבאתם ליהנות סביב שולחן החג, ומאוד לא כדאי לתת לבן משפחה מעצבן לקלקל את ההנאה. גם אם לפעמים זה לא נראה כך באותו רגע, ההחלטה האם לכעוס ועד כמה לכעוס היא לחלוטין בידיים שלכם.
4.) אסרטיביות. אם יש לכם נטייה לא לבטא את הכעס ו"לשמור בבטן", אתם יכולים לשתף בן משפחה שאתם סומכים עליו בתחושת הכעס, ובתחושות אחרות שעלו בכם בעקבות תגובות או הערות של בני המשפחה המכעיסים. בנוסף, ניתן לנסות לשתף את בן המשפחה המכעיס ברגשותיכם, או לכל הפחות לומר לו כי תגובתו או הערתו אינה נעימה לכם, וכי הייתם מעדיפים לנהל שיחה נעימה בלי לומר דברים מסוג זה. למשל, אם יש דודה שמציקה לך שוב ושוב בשאלות כמו "מתי תתחתני?" או "מתי כבר תמצאי בן זוג?" את יכולה לומר לה משהו כמו: "אני מבינה שאת דואגת לי, אבל ההערה הזו אינה נעימה לי ואף אינה עוזרת לי למצוא זוגיות. עכשיו חג ואני מעדיפה לנהל איתך שיחה נעימה על דברים משמחים".
5.) שפת גוף אסרטיבית. אתם יכולים להחליט מראש שאתם הולכים לשמור על טון דיבור רגוע, יציב וברור, ועל שפת גוף המשדרת ביטחון אך לא תוקפנות. הקפדה על כך יכולה לתת לכם תחושה מדהימה של שליטה בשעת כעס. התחושה הזו מתעצמת בעיקר כשהצד השני אומר דברים מעליבים או מעצבנים במיוחד, מתעקש לריב, או עובר לטונים גבוהים. דמיינו לכם מצב, בו מישהו צועק עליכם בעוד אתם נשארים רגועים ובטוחים בעמדתכם, ואינכם מניחים למצב לערער אתכם. מצד שני, אינכם שותקים אלא מבהירים את עמדתכם באופן ברור, החלטי ורגוע.
שיהיה לכולנו חג שמח, כשר, נטול כעסים ורגוע!