שרון לויט  טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחיפה
                                                                                                                                                                     

 







                         


לקבלת טיפים ומאמרים חינם הצטרפו לרשימת התפוצה!
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



טיפול בחרדותטיפול בחרדות

טיפול בחרדות
חיים ללא תרופות


האם אתה סובל כבר זמן רב מחרדות?
האם קשה לך לדמיין איך ייראו חייך ללא טיפול תרופתי?
האם קשה לך להאמין שאפשר בכלל להיות משוחרר לגמרי מחרדות ללא הטיפול התרופתי?
זה אפשרי בהחלט!
כדי לדעת איך עושים זאת, כדאי שתקרא את העמוד עד סופו.


 

טיפול בחרדות: שני סוגים של טיפול תרופתי


כאשר טיפול בחרדות מתבצע באמצעים תרופתיים, הוא מתחלק לשני סוגים: תרופות ארוכות טווח לטיפול בחרדות, ותרופות לטיפול בחרדות בטווח הקצר.

תרופות קצרות טווח לטיפול בחרדות כוללות בעיקר תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, כמו: ואבן, לוריוון, זנאקס, קלונקס, ואליום ועוד. תרופות לטיפול בחרדות בטווח הקצר יכולות להקל על החרדה במספר השעות שלאחר נטילת התרופה, אך למעשה מחמירות את החרדה בטווח הארוך. יתרה מזאת, כאשר משתמשים בתרופה באופן קבוע ובתדירות גבוהה, נוצרת תלות פיזית ונפשית בתרופה, וללא התרופה החרדות מתעצמות. בנוסף, השפעתן של התרופות קצרות הטווח לטיפול בחרדות פוחתת עם הזמן, ויש צורך להעלות בכל פעם את המינון כדי להשיג את אותו האפקט.

תרופות ארוכות טווח לטיפול בחרדות כוללות תרופות ממספר קבוצות עיקריות (SSRIs, SNRIs) כגון: ציפרלקס, סרוקסט, ויפאקס, סימבלטה, רמוטיב ועוד. תרופות אלה לטיפול בחרדות אינן גורמות להקלה לאחר נטילתן, אלא יש צורך ליטול אותן באופן קבוע. לאחר מספר שבועות נוצרת הקלה בחרדות, שנמשכת לאורך זמן.

כאשר הטיפול בחרדות מתבצע באמצעות תרופות ארוכות טווח, יכולה להיות הקלה בחרדות. אתה חווה פחות חרדות או לא חווה אותן בכלל. כל זה טוב ויפה, כל עוד אתה נוטל את התרופה. אך מה יקרה אם תפסיק לקחת אותה בשלב מסוים? סביר להניח שהחרדות יחזרו. לפעמים הן חוזרות במלוא עוצמתן, ולפעמים אף בעוצמה גבוהה יותר.

למה זה קורה? החרדות חזרו, משום שהטיפול בחרדות באמצעים תרופתיים בלבד גרם להקלה כימית ומלאכותית. התרופה מעלה את רמת הסרוטונין במוח, שהוא הורמון התורם להרגשה טובה. ההרגשה הטובה נמשכת כל עוד לוקחים את התרופה, ועם הפסקתה אתה חוזר להרגיש כרגיל. מכאן, שהטיפול בחרדות מסוג זה לא לימד אותך להתמודד באמת עם החרדה שלך.

אולי בשלב זה אתה שואל את עצמך: "אז למה להפסיק לקחת תרופות לטיפול בחרדות? למה שלא אקח אותן לאורך כל החיים?" למעשה, יש לפחות שלוש סיבות טובות לכך שלא מומלץ ליטול תרופות לטיפול בחרדות במשך כל החיים:

1.) לתרופות לטיפול בחרדות יש תופעות לוואי, שחלקן חולפות לאחר תקופת ההסתגלות לתרופה, וחלקן לא. בין התופעות שאינן חולפות קיימות ירידה בחשק המיני, ועלייה בתיאבון והשמנה עבור חלק מהתרופות לטיפול בחרדות. בנוסף, השפעתן של התרופות לטיפול בחרדות לעיתים פוחתת עם הזמן.
2.) לתרופות לטיפול בחרדות עלולה להיות השפעה על הגוף כאשר נוטלים אותן לאורך שנים רבות. לכן, יש לערוך בדיקות דם ובדיקות תפקודי כבד פעם בתקופה. חלק מההשפעות עדיין אינן ידועות, מאחר שעדיין לא קיים מספיק מחקר ארוך טווח לגבי תרופות מסוימות. חלק מההשפעות מרחיקות לכת, כגון גלאוקומה שיכולה להיגרם כתוצאה מנטילה ארוכת טווח של סימבלטה.
3.) הסיבה השלישית והחשובה ביותר לכך שלא כדאי לקחת תרופות לטיפול בחרדות במשך כל החיים היא, שאין כל סיבה לעשות זאת. מחרדות אפשר להיפטר תוך זמן קצר, אם עוברים טיפול בחרדות בגישה קוגניטיבית התנהגותית. זהו טיפול קצר, ממוקד ושיטתי מאוד, שבסופו החרדה חולפת ולא חוזרת.

 

טיפול בחרדות בגישה קוגניטיבית התנהגותית


טיפול בחרדות בגישה קוגניטיבית התנהגותית יכול ללמד אותך כלים מעשיים להתמודדות עם החרדה שלך. הטיפול בחרדות מסוג זה יכול ללמד אותך לשנות ולמתן את המחשבות השליליות שרצות בראשך וגורמות לך לחרדות, כלומר את המחשבות המפחידות. באמצעות הטיפול בחרדות בגישה קוגניטיבית התנהגותית, תוכל ללמוד להחליף את המחשבות המפחידות במחשבות רציונליות יותר, ולהוסיף מחשבות מרגיעות וחיוביות. נדבך נוסף וחשוב מאוד של הטיפול בחרדות בגישה זו, הוא קבלה של החרדה. כלומר, הטיפול בחרדות מלמד אותך כיצד לקבל את החרדה בלי להתנגד לה. כאשר אתה מנסה "להבריח" את החרדה שלך בכוח ו"להירגע", החרדה רק מתעצמת. מאחר שהניסיון להירגע לא צולח, אתה נכנס ללחץ נוסף מעצם העובדה שאינך מצליח להירגע. בטיפול בחרדות, לא נעשה ניסיון פעיל להירגע, אלא להיפך- לקבל את החרדה ואת כל התחושות הלא נעימות שנובעות ממנה. כך, מאחר שתחושת החרדה אינה מפחידה ואינה מלחיצה עוד, היא הולכת ונעלמת.

בטיפול בחרדות יש לחוות בפועל את תחושת הפחד, כדי להתמודד איתה ולהתאמן על קבלתה. לכן, הטיפול בחרדות כולל חשיפה למצבים המפחידים, בצורה הדרגתית ומבוקרת, ותוך תמיכה ועידוד מצד המטפל. במהלך הטיפול בחרדות, בזמן החשיפה לחרדה, נעשה מאמץ לקבל את התחושות הנובעות מן החרדה, ולא להתנגד להן. כאשר נשארים עם תחושת החרדה ולא עושים דבר כדי להפחית אותה או להיפטר ממנה, היא חולפת בסופו של דבר. כשזה קורה, אתה עשוי לחוש תחושה של הקלה וסיפוק גדול  מאוד מעצם ההתמודדות. זוהי, למעשה, הנקודה בה הטיפול בחרדות מתחיל להשפיע בטווח הארוך. בכל פעם שאתה חווה את תחושת החרדה במהלך הטיפול בחרדות, ולא נמנע ממנה, ההשפעה של הטיפול בחרדות הולכת וגדלה. עם הזמן, אתה עשוי לחוש את החרדה הולכת ופוחתת. בשלב מסוים, תוכל להפחית במינון של הטיפול התרופתי עד להפסקתו המוחלטת. זאת מאחר, שהטיפול בחרדות גרם לך להבין שאין מה לפחד מהחרדות שלך או לברוח מהן. אינך פוחד עוד שהן יחזרו, ואינך פוחד לחוות את תחושת הפחד. הטיפול בחרדות עוזר לך להבין שהתרופות הן בעצם "בריחה" ולא התמודדות, ולכן הן אינן יכולות להעלים את החרדות. רק התמודדות אמיתית עושה זאת. במהלך הטיפול בחרדות, כשההבנה הזו חודרת לתודעתך במלואה, אתה עובר תהליך של שחרור מן החרדות. בסופו של הטיפול בחרדות אתה מוצא את עצמך משוחרר לגמרי מן החרדות, ואינך נזקק יותר לטיפול התרופתי.

טיפול בחרדות
לייבסיטי - בניית אתרים